Fri frakt över 399 kr och fri retur
Kassa
Favoriter

VETT & ETIKETT FÖR BRÖLLOPSKLÄDSEL

Äntligen kom bröllopsinbjudan som du väntat på!

Förutom självklara saker som till exempel svara på inbjudan i god tid, hitta en passande bröllopspresent, förbereda ett tal eller respektera brudparets önskningar när det gäller till exempel barnfritt bröllop, så kan klädkoden vara en riktig huvudvärk för många gäster. Men oroa dig inte, vi hjälper dig att navigera bland klädkoderna!

Bröllop före kl. 15

Av respekt för brudparets önskemål på deras stora dag, ska man följa den klädkod som gäller även om den är mer formell än vad man är van vid. Det finns vissa etikettsregler som kan vara bra att känna till och rätta sig efter. Många av dessa regler styrs i grova drag av vilket slags bröllop det är.

Brudgummen kan klä sig på två olika sätt vid förmiddagsbröllop; antingen i den eleganta, grå jacketten som liknar frackrocken och har grårandiga byxor och grå väst. Jacketten bärs med vit skjorta, gärna med cut-away krage. Runt halsen oftast grå kravatt, slips eller fluga. Att använda blanka svarta skor av Oxford-typ är en klassisk och tidlös stil.

eller

Klassisk mörk kostym, oftast mörkblå eller mörkgrå. För officerare finns även alternativet paraduniform.

Bruden kan välja lång eller kort elegant klänning när brudgummen bär jackett – om bruden väljer kort klänning, kan hon gärna bära hatt för att komplettera sin klädsel. Om brudgummen har mörk kostym, har bruden en kort vacker klänning eller en dräkt. I detta fall kan en hatt också vara ett fint tillbehör.

Gästerna
Vid förmiddagsbröllop är en kort klänning eller dräkt, som ej är för urringad, vara lämplig för de kvinnliga gästerna. Det kan också vara passande att bära en liten hatt med flor, fjädrar eller blommor i håret. Det lämpliga alternativet för den manlige gästen är jackett, mörk kostym eller kavaj, beroende på vad som anges i inbjudan.

Tänk på att matcha med rätt strumpa!

 

 

_64A5498.JPG

Bröllop efter kl.15

Brudgummen bär högtidsdräkt, d v s frack, uniform eller en festversion av en traditionell folkdräkt.

Bruden klär sig traditionellt i lång vit klänning, men den bör inte ha bara axlar. Om bruden bär en kortärmad klänning passar långa vita handskar, medan korta handskar skulle passa bättre till en långärmad klänning. Om brudgummen har en folkdräkt är det lämpligt att bruden också bär en för att matcha.

Gästerna
För kvinnliga gäster skulle en passande klädsel vara en lång och elegant aftonklänning. För manliga gäster kan högtidsdräkten variera beroende på vad som anges i inbjudan. Det kan vara en frack, uniform, folkdräkt, smoking eller kostym.

Tänk på att matcha med rätt strumpa!

 

 

Black or brown shoes

Vad står det för klädsel på inbjudan och vad betyder det?

Dagens bröllop har brutit sig loss från den gamla etiketten. Gästerna förväntas oftast inte bära den traditionella bröllopsklädseln, även om brudparet är högtidsklädd. Men det kan ändå vara bra att veta vad de olika klädkoderna betyder:

Frack (även kallat högtidsdräkt)
Frack är den mest formella klädkoden och den mest ultimata om man vill visa upp stil och elegans. Om det är ett eftermiddagsbröllop och det inte står någon klädkod i inbjudan är det enligt etiketten frack som gäller.

Fracken ska alltid vara svart eller mörkt marinblå och man bär alltid vit skjorta, vit väst och vit fluga. Gärna vit näsduk i bröstfickan. På fötterna bär man svarta strumpor med något längre skaft, gärna i merceriserad bomull som är blankare och elegantare än vanliga bomullsstrumpor samt traditionellt sett svarta lackskor. Numera är det också ok att ha svarta oxfordskor.

Damerna bär lång elegant aftonklänning, med måttlig urringning. Den får gärna vara extra festlig, glittrig och vid, men undvik färgerna, vitt, svart och rött. Det är också mycket elegant att bära långa handskar till baraxlat. Festliga, glittriga tillbehör hör till.

Vid klädkod frack får man även bära uniform och folkdräkt. För officerare finns alternativet paraduniform. Om man väljer att bära folkdräkt, bör den vara i festversion och den kan användas av både damer och herrar.

Jackett
Jackett är en klädkod som är en blandning mellan bonjour (en lång kavaj) och frack. Även om det inte är så vanligt vid bröllop i Sverige, kan det ändå vara bra att veta vilka etikettsregler som gäller om jackett påbjuds i inbjudan. Jackett bärs endast vid förmiddagsbröllop och inte vid kvällsbröllop.

Jackan är antingen svart eller grå och ser ungefär ut som en frack men är inte tvådelad baktill. Under jackan bärs vit skjorta med grå väst. Bra att veta är att man inte knäpper den nedersta knappen i västen. Randiga byxor och en silvergrå slips eller kravatt passar bra till. Grå hängslen och knappar i vitt eller pärlemor. Även här passar vit näsduk i bröstfickan. Skorna som bärs ska vara svarta och i Oxfordmodell. Och precis som vid frack, bör man ha ett par eleganta svarta strumpor med längre skaft. Svart eller grå hatt hör till.

Damen bör bära en klänning i finare material med ärm eller jacka. Klänningen ska vara knälång eller vadlång och får gärna ha spetsdetaljer, men den behöver inte vara lika tjusig som en frackklänning. Urringningen ska vara sparsam och accessoarerna bör vara enkla men eleganta, till exempel en väska, smycken och skor. Eftersom denna klänning inte bärs på kvällen är en vacker, lätt och tunn hatt ett utmärkt val för att komplettera looken. Man kan även använda dekorativa rosetter, flor, fjädrar eller blommor med spänne för att lägga till extra elegans. Tänk engelska Royal Ascot!

Smoking
Smoking är näst finast efter fracken och är en klädkod som man oftast associerar med James Bond. Om det står ”klädsel: smoking” på inbjudan så ska man använda en smoking, även om man har en frack eller svart kostym hemma. En alternativ lösning kan vara att använda en smokingskjorta, svart fluga och lackskor till en vanligt mörk kostym, men det är alltid bäst att fråga brudparet först om det är okej.

En traditionell smoking kan vara antingen svart eller midnattsblå. Smokingjackan har glansiga slag till skillnad från en vanlig kavaj och byxorna har klassiska sidenrevärer i sidan. På sommaren kan man även bära en vit smoking med svarta smokingbyxor. Till smokingen ska man ha en vit smokingskjorta som har en speciell krage anpassad för flugan. Smokingen kompletteras med näsduk i bröstfickan, en gördel och en svart fluga, oavsett färg på smokingjackan. På fötterna bär man svarta strumpor med längre skaft samt traditionellt sett svarta lackskor, men det fungerar också med svarta Oxfordskor.

Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning i finare material och den kan gärna vara tvådelad. Klänningen kan vara i både kort och lång modell. Det är dock viktigt att den inte är lika festlig och glittrig som en frackklänning. Både långa och korta ärmar är passande, men urringningen bör vara sparsam. Även en festligare byxdress kan användas som alternativ till aftonklänningen. Väskan och skor får gärna vara av festligare slag, men smyckena bör vara blygsamma för att undvika att det blir för mycket.

Tänk på att matcha med rätt strumpa!

Vett & etikett

Mörk kostym
Den mörka kostymen är troligtvis den vanligaste klädkoden i Sverige och ett säkert kort när man är osäker på klädkoden. Svenskt lagom, utan att vara för mycket. Men det betyder också att det är en formell tillställning där brudparet vill att alla kommer uppklädda.

Kostymen kan vara mörkblå, mörkgrå eller svart och det är viktigt att kostymen sitter bra och är av bra kvalitet. På fötterna bär man traditionellt sett svarta skor, gärna i Oxfordmodell. Till kostymen bärs en vit skjorta och en slips, som gärna kan vara mönstrad i valfri färg för att ge klädseln en personlig touch.

När det gäller klädseln för damer är en vacker knä- eller vadlång klänning det säkraste valet. Är det ett eftermiddagsbröllop är det inte fel med en elegant långklänning. Klänningen får inte vara för utmanande med djup urringning eller för kort längd. Höj stilen med en festligare lackväska och lackskor, som skapar en snygg kontrast till klänningen. En stilren hatt är också väldigt tjusigt, men glöm inte att ta av hatten när middagen serveras.

Kavaj
Kavaj är den minst formella klädkoden. Satsa på en mer avslappnad, men ändå prydlig stil. Traditionellt sett innebär det en hel kostym i mörkare färg för män, men om det är sommar är det helt rätt med en ljusare kostym. Glöm dock inte regeln om att inte bära blazer eller kavaj med udda byxor. Men eftersom de strikta reglerna har luckrats upp, så fråga gärna brudparet först om du är osäker på vad som är lämpligt. När det gäller tillbehör väljer man en snygg slips i vilket material och färg som helst för att sätta en egen prägel på klädseln. Både svart och bruna skor är tillåtna, så välj det som passar dig och din stil bäst.

Damerna bär festfin klädsel på kavajbröllop. Det vill säga finare än vardagsklädsel, men lämna de glittriga kläderna hemma. En knäkort klänning eller en fin dräkt är det bästa valet och även ett par eleganta långbyxor kan vara fint. Undvik lackskor och lackväska, men gärna några vackra smycken. En hatt kan också vara en stilhöjare, så var inte rädd för att satsa på en vacker huvudbonad.

Vardaglig eller fri klädsel
Vanlig klädsel på bröllop innebär inte vardagskläder med jeans, utan man ska klä sig avslappnat och fint. Snygg kavaj med matchande eller udda kostymbyxa funkar bra. Slips eller fluga är inte måste utan det går fint med ledig kavaj och kanske en näsduk i bröstfickan.

En fin klänning som når knät eller strax ovanför för damerna är vanligtvis lämplig och det är bra att inte överdriva smyckena.

Vett & etikett
VÅRA KALSONGER

Bra att veta & lite tips

 • Det absolut viktigaste är att respektera brudparets önskemål på deras viktigaste dag. Det är artigt och hänsynsfullt att klä sig enligt den klädkod som står på inbjudan.

 

 • Brudparets föräldrar ska klä sig enligt samma klädkod som övriga gäster.

 

 • Om brudparet är högtidsklätt är det vanligt att även brudföljet är det, dvs, tärnor, marskalkar (best man) och brudnäbb. Korrekt etikett anses dock vara att brudföljet klär sig på samma sätt som gästerna – här finns alltså stor valfrihet. Tärnor klär sig inte i vitt – de får inte överglänsa bruden. Brudnäbben (barnen) har finkläder.

 

 • Om bröllopet äger rum utomhus eller på en strand kan det vara lämpligt att klä sig mer avslappnat, men det är fortfarande viktigt att hålla sig till klädkoden.

 

 • Inga bara axlar visas i kyrkan. Saknar klänningen ärm eller är axelbandslös, är det en sjal eller kavaj/kofta som täcker axlarna under vigseln.

 

 • Gästerna får inte vara mer uppklädda eller snyggare klädda än brudparet och speciellt bruden. Det är ett stort etikettsbrott, då ingen ska konkurrera om brudparets uppmärksamhet denna dag.

 

 • Vitt är brudens färg. Bär inte heller färger som ligger för nära vitt som väldigt ljusrosa, ljusbeige eller ljusgul färg.

 

 • Svart är sorgfärg, men är ok om du bär kostym eller en liten svart kavaj ovanpå din övriga klädser som är i färg.

 

 • Förr hade färgen rött ett rykte om sig att signalera att bäraren, om denna är en kvinna, ska ha haft ihop det med brudgummen. Detta är givetvis bara ett hittepå och inget man behöver bry sig om, men en del brudpar skulle kanske uppskatta om de blev tillfrågade innan gästerna sätter på sig något rött.

 

 • Folkdräkt i festversion kan användas vid alla bröllop och stora kalas. Både av brudpar och gäster. Oberoende av vad som står på inbjudningskortet.

 

 • Om bruden bär handskar ska vänster ringfinger på handsken sprättas upp så ringen kan sättas på.

 

 • Köp skorna en månad innan bröllopet så det finns tid att “gå in” dem.
Black or brown shoes

Till sist! 

Är du trots ovan osäker på klädkoden, ring och prata med brudparet.

 

Och kom ihåg att klädkoder är mer riktlinje än en regel, så försök att ha kul med din outfit och var bekväm i vad du har på dig. Det viktigaste är att du kommer och firar brudparet med kärlek och glädje!