Fri frakt över 399 kr och fri retur
Kassa
Favoriter

STRUMPGUIDEN

Bomull, bambu eller ull? Vad är skillnaden och hur skall du ta hand om dina strumpor? Vi hjälper dig på traven.

BOMULL

Bomullsplantan växer i buskform på stora fält. Själva bomullsfibern utvinns från plantans fröställningar, som ser ut som små vita, duniga bollar. Det är en naturligt mjuk, följsam och mycket slitstark fiber. Strumpor används flitigt och därför är det kanske inte så konstigt att just den tåliga bomullsstrumpan är den vanligaste strumpan i våra byrålådor.

 

Ett annat stort plus är att den, likt andra naturfibrer, andas vilket gör den sval och behaglig att bära.

 

Förutom strumpor i vanlig bomull, finns även merceriserade bomullsstrumpor som ibland kallas ”kostymstrumpor”. Merceriserad bomull har behandlats så att fibrerna expanderas och sedan värmebehandlas. Detta gör fibern starkare, slätare och glansigare än vanlig bomull.

 

Topecos bomullsstrumpor tillverkas av kammat bomullsgarn, vilket innebär att garnet är tvinnat av de längsta bomullsfibrerna. På så sätt får strumpan ett slätare och mer elegant utseende.

 

Alla våra strumpor är OekoTex certifierade.

 

Visste du att man odlat bomull i Indien och Kina i mer än 5.000 år och att det kom till Sverige under vikingatiden?

TOPECO BOMULLSSTRUMPA
VÅRA BOMULLSSTRUMPOR

BAMBU

Bambu är en naturfiber som blivit alltmer vanligt att använda vid tillverkning av kläder, däribland underkläder och strumpor. Bambutextilier förekommer i olika utföranden, bland annat genom att processa cellulosan i bambun som då blir en viskos. Bambuviskosen är ett tunt, mjukt och funktionellt material som ger en lyxig känsla mot huden.

Strumpor i bambuviskos är otroligt populära tack vare sina silkeslena fibrer samt hygieniska egenskaper som håller fötterna torra och fräscha mycket länge, då materialet är bra på att andas och absorbera fukt.

Topecos bambustrumpor tillverkas av bambuviskos som håller fötterna svala på sommaren och varma på vintern. Givetvis med inslag av elastan och polyamid för elasticitetens skull.

Alla våra strumpor är OekoTex certifierade.

Visste du att bambu är ett slags gräs, som växer otroligt snabbt och behöver varken konstbevattning eller bekämpningsmedel?

Topeco - Strumpa Borimir, bambu
VÅRA BAMBUSTRUMPOR

ULL

Ullstrumpor har många fördelar. De förknippas ofta med vinter, men är utmärkta att användas året om. Ullen är temperaturreglerande och anpassar sig efter sin omgivning så den alltid håller rätt temperatur. Ullens krulliga fiber skapar små luftfickor som isolerar, vilket gör att den värmer när det är kallt och håller en lagom temperatur när det är varmt.

Ullen har även en fantastisk absorptionsförmåga och transporterar bort fukt från huden. Därför är ullstrumpor även ett bra alternativ för den som har problem med fuktiga fötter och väldigt många använder ullstrumpor även under sommaren, då de håller fötterna fräscha och luktfria.

Topecos ullstrumpor är gjorda av ny fårull, av finast kvalitet och med inslag av elastan eller polyamid för elasticitetens skull.

Alla våra strumpor är OekoTex certifierade.

Visste du att ren ull är 100% biologiskt nedbrytbart?

Black or brown shoes
VÅRA ULLSTRUMPOR

TVÄTTRÅD

Strumpor används flitigt och behöver därför tvättas regelbundet. Det står alltid tvättråd på förpackningen på våra strumpor, men eftersom förpackningen oftast slängs direkt, får du här några generella råd för att ta hand om dina strumpor och kläder på allra bästa sätt.

1.Följ tvättråden
Detta kan verka självklart, men följ alltid de tvättråd som står på plaggets förpackning. Tvättanvisningarna kan skilja sig mellan olika plagg även om de är tillverkade av samma typ av material så läs alltid anvisningarna noga.

2.Använd rätt tvättmedel
Dosera tvättmedlet enligt anvisningar på tvättmedelsförpackningen. För mycket tvättmedel kan vara svårt att skölja ur kläderna samtidigt som det inte är bra för vare sig huden eller naturen. Vid tvätt av ullstrumpor, använd alltid speciellt tvättmedel för ull.

3.Undvik sköljmedel
Många använder sköljmedel som gör tvätten mjuk och väldoftande, men faktum är att sköljmedlet bryter ner elasticiteten i strumpor och underkläder. För att hålla dina strumpor och underkläder så fina så länge som möjligt bör du därför tvätta dem utan sköljmedel.

4.Torktumla inte
Precis som sköljmedel, förstör även torktumling elasticiteten i strumpor och underkläder. Värmen förstör de stretchiga egenskaperna och får dina strumpor och underkläder att tappa sin passform. Det absolut bästa för plaggen är att låta de självtorka.

5.Välj temperatur med omsorg
Tänk på att man sparar både på energi och miljö genom att tvätta i lägre temperaturer om möjligt.


6.Tips & tricks för olika material

Ullstrumpor
Ullstrumpor bör tvättas i ylleprogram, max 40 grader och halvfylld maskin. Tvätta gärna strumporna ut och in, för att undvika noppighet eller lägg dem i en tvättpåse. Använd tvättmedel speciellt framtaget för ull och silke. I vanligt tvättmedel finns ämnen som enzymer, som bryter ner fläckar och smuts på ett bra sätt men samtidigt bryter det även ner lanolinet i ullen. Undvik sköljmedel.
Centrifugera på lågt varvantal och hängtorka strumporna. Torktumla aldrig ett par ullstrumpor, de krymper och blir noppiga.


Bambustrumpor

Bambustrumpor bör tvättas i max 40 grader fintvätt. Undvik sköljmedel då det bryter ner elasticiteten. Bambuviskosen är redan naturligt mjuk och något mjukmedel behöver därför inte tillsättas. Torktumla inte bambustrumpor, det kan göra att strumporna slits ut fortare, tappar färg och form samt blir noppiga.


Bomullsstrumpor

Bomull är generellt tåligt mot värme, men vi rekommenderar fintvätt i max 40 grader då strumporna även innehåller syntetfiber för elasticitetens skull. För hög värme gör att strumpan till slut tappar sin elasticitet och blir hård och stum. Använd inte sköljmedel. Torktumla helst inte bomullsstrumpor, det är då större risk att strumporna slits ut fortare, tappar färg och form samt blir noppiga.

Black or brown shoes