Fri frakt över 399 kr och fri retur
Kassa
Favoriter

VARFÖR ÄR ULLSTRUMPOR SÅ BRA?

Det pratas mycket om att det är så bra med ullstrumpor men vad är det egentligen som gör dem så bra? Vi har benat allt, läs och lär.

VI TAR DET FRÅN BÖRJAN

Visste du att ull har en lång historia som textilfiber? Tyger av ull tillverkades redan för 5.000 år sedan och har hållit människan både torr och varm tack vare ullens fantastiska fiber.

Olika djurarter har olika typer av ull. Tamfåret finns nästan över hela världen och är den vanligaste använda ullen inom textilindustrin. Men ull kommer inte enbart från får. Den mjuka angoraullen kommer från getter och kaniner. Kamelhår, alpackaull och lamaull används också. Men ull från får används mest och många olika raser har avlats fram för att ge ull av olika kvalité.

Man blandar in andra fiber i ullen vid kardning för att ge speciella egenskaper. Till exempel för att få varma, starka och vattenavvisande sockor, blandade man förr in getragg. Därför heter den typen av sockor än idag ”raggsockor” trots att moderna raggsockor oftast inte innehåller någon getragg.

MILJÖ

Att föda upp djur kräver mer resurser än att till exempel odla spannmål, grönsaker eller frukt och handlar om mer än utsläpp av växthusgaser. Men det är inte djuren i sig som är problemet, utan på vilket sätt och var de föds upp. Men det finns också fördelar med djurproduktion. Djur som betar i hagmarker, som får, är viktiga för den biologiska mångfalden då de håller landskapet öppet från sly.

Ren ull är 100% biologiskt nedbrytbart och går att kompostera.

Ull går att återvinna genom att den tuggas sönder och spinns till nytt garn. Fibern blir dock då kortare och inte lika slitstark.

Ett ylleplagg behöver tvättas fem gånger mer sällan än bomull, en stor besparing för miljön.

HÄMMAR LUKT OCH BAKTERIETILLVÄXT

Fiberytan på ull är vattenavvisande tack vare lanolin (ullfett) som täcker fibern. Det hämmar både dålig lukt och bakterietillväxt. Kläder tillverkade av ull behöver inte tvättas så ofta, utan det räcker oftast att vädra plagget i fuktig väderlek mellan tvättarna.

DET STICKS

De flesta barn (och vuxna) har någon gång vägrat ta en ylletröja på sig för att den sticks eller kliar. Men varför sticks en del tröjor? Ullfiber mäts i mikron, det vill säga ullfiberns grovlek i tusendels millimeter och används som ett kvalitetskriterium. Fin ull är mellan 17 och 23 mikron. När ull upplevs som stickig beror det på att det finns grova fiber i ullen, som är 28 mikron eller över. Dessa grova fiber viker inte undan för huden, utan sticker rakt på huden. Men ju finare fibrer i ullen, desto mjukare upplever vi den.

YLLETVÄTT

Det är tre saker man ska undvika när man tvättar ull, oavsett om det är tröjor, strumpor eller andra ylleplagg: Friktion, hög temperatur och tvättmedel. Dessa tre saker tillsammans gör att plagget krymper. Använd tvättmaskinens ullprogram, helst 30 grader. Tvätta plaggen ut och in för att undvika noppighet eller lägg dem i en tvättpåse. Använd tvättmedel speciellt framtaget för ull och silke. Vanligt tvättmedel innehåller enzymer, som inte bara bryter ner fläckar och smuts, utan bryter även ner lanolinet i ullen. Undvik sköljmedel och centrifugera på lågt varvantal. Torktumla aldrig ull! Plantorka större plagg, hängtorka strumpor.

ABSORBERAR OCH TRANSPORTERAR FUKT

Ull har en fantastisk absorptionsförmåga och transporterar bort fukt från huden. När fuktigheten blir högre innanför ullplagget än utanför, absorberar ullen fukten och transporterar den till utsidan av plagget. Då ökar värmeisolationen och håller kroppen torr. Därför är ullstrumpor ett bra alternativ för den som har problem med fuktiga fötter, även under sommaren, då de håller fötterna fräscha och luktfria.

TEMPERATURREGLERANDE

Fibrerna är krulliga och skapar små luftfickor som isolerar, både mot värme och kyla. Det är därför ull värmer när det är kallt och känns sval och skön när det är varmt.

Kika gärna in bland våra härliga ullstrumpor!