VI TAR DET FRÅN BÖRJAN
Visste du att ull har en lång historia som textilfiber? Tyger av ull tillverkades redan för 5.000 år sedan och har hållit människan både torr och varm tack vare ullens fantastiska fiber.
Olika djurarter har olika typer av ull. Tamfåret finns nästan över hela världen och är den vanligaste använda ullen inom textilindustrin. Men ull kommer inte enbart från får. Den mjuka angoraullen kommer från getter och kaniner. Kamelhår, alpackaull och lamaull används också. Men ull från får används mest och många olika raser har avlats fram för att ge ull av olika kvalité.
Man blandar in andra fiber i ullen vid kardning för att ge speciella egenskaper. Till exempel för att få varma, starka och vattenavvisande sockor, blandade man förr in getragg. Därför heter den typen av sockor än idag ”raggsockor” trots att moderna raggsockor oftast inte innehåller någon getragg.
MILJÖ
Att föda upp djur kräver mer resurser än att till exempel odla spannmål, grönsaker eller frukt och handlar om mer än utsläpp av växthusgaser. Men det är inte djuren i sig som är problemet, utan på vilket sätt och var de föds upp. Men det finns också fördelar med djurproduktion. Djur som betar i hagmarker, som får, är viktiga för den biologiska mångfalden då de håller landskapet öppet från sly.
Ren ull är 100% biologiskt nedbrytbart och går att kompostera.
Ull går att återvinna genom att den tuggas sönder och spinns till nytt garn. Fibern blir dock då kortare och inte lika slitstark.
Ett ylleplagg behöver tvättas fem gånger mer sällan än bomull, en stor besparing för miljön.